سرطان از دسته بیماری هایی است که بسیاری از افراد با آن دست و پنجه نرم می کنند. استرس بیماران سرطانی امری اجتناب ناپذیر است و نمی توان انتظار داشت که یک شخص با بیماری سرطان مانند یک شخص سالم رفتار کند. این موضوع به نوبه خود شرایط خاصی دارد و اگر به شکل حرفه ای دنبال شود اثر بخش خواهد بود.
دقت داشته باشید که استرس بیماران سرطانی به نسبت سایر افراد متفاوت است و این موضوع سبب می شود تا رویکرد درمانی به شکل قابل توجهی صورت بگیرد. البته که روش های مقابله با استرس بیماران سرطانی نیز وجود دارد.
استرس در بیماران سرطانی چیست
استرس بیماران سرطانی به واسطه تاثیرات روحی، جسمی و اجتماعی صورت می گیرد. یعنی شخص درگیر استرس می شود و به سراغ رفتارهای پر خطر مثل سیگار کشیدن، نوشیدن الکل و بی تحرکی و تنبلی می رود. این موضوع سبب می شود که کیفیت زندگی او پایین تر بیاید و به طور کلی ریلکس نباشد. در این راستا استرس بیماران سرطانی زندگی او را تحت تاثیر قرار می دهد. او نمی تواند ارتباط درستی در محیط کار خود داشته باشد. مدام احساس بدی دارد و مرگ را تصور می کند.
احتمالاً ارتباط خوبی با خدا ندارد و مدام گله می کند که چرا او باید درگیر این مشکل شود. استرس بیماران سرطانی گاه سبب می شود که به طور کلی شخص حتی برای انجام کارهای ساده در زندگی خود به مشکل بر بخورد. اینطور که مشخص است. به طور کلی استرس بیماران سرطانی با استرس سایر افراد فرق دارد. گاه بسیار عصبانی می شوند و گاه سعی می کنند سکوت کنند و در غمی فرو روند. گاه علاقه زیادی به غذا خوردن دارند و گاه بی اشتها هستند.
البته که مطالعات نشان می دهد که استرس ها می توانند توانایی رشد و انتشار یک تومور را تحت تاثیر قرار دهند و به طور کلی مطالعات در این زمینه جنبه تکمیلی دارد.
علت استرس بیماران سرطانی
علت استرس بیماران سرطانی تا حدودی مشخص است. به هر حال خبر ناگوار و جدیدی به شخص رسیده است و او آمادگی لازم برای درک این بیماری را ندارد. اما دلایل استرس بیماران سرطانی به چند دسته تقسیم می شوند:
محیط زندگی نامناسب:
بسیاری از بیماران سرطانی باید در محیط آرامبخش و مرفهی زندگی کنند و چون چنین شرایطی برای آنها وجود ندارد، استرس در آنها رخ می دهد یعنی با خود این تصور را دارند که نبود آرامش و رفاه سبب می شود که نتوانند عمر مفید خود را داشته باشند و این موضوع برایشان بسیار دردسرساز می شود و نمی تواند رویکرد درستی داشته باشد.
عدم ارتباط درست اطرافیان:
برخی از اطرافیان متاسفانه به مشکل سرطان دامن می زنند. یعنی به قدری دلسوزی می کنند که سبب ایجاد استرس در شخص می شود و او فکر می کند که عمر کمی دارد در صورتی که بسیاری از بیماران سرطانی عمر مفیدی می کنند و می توانند با رعایت یک سری اصول مانند افراد سالم زندگی کنند.
رسانه ها و اخبار و شایعات:
استرس بیماران سرطانی گاه وابسته به حرف های عجیب و غریبی است که در رسانه ها شنیده می شود. مثلاً دختران مجردی که به دلیل سرطان مجبور به تخلیه سینه خود شده اند ترس از عدم موفقیت در ازدواج دارند و این موضوع بیشتر در شبکه های مجازی دیده می شود و شایعه سازی خواهد شد. در صورتی که همه چیز دست خداست و او بخواهد کار نشد ندارد!
مصرف دارو:
گاه داروهایی که برای شخص تجویز می شود سبب بروز استرس خواهد شد و این داروها به طور کلی مشکلات زیادی ایجاد می کنند و البته که درجه بندی های خاصی برای داروها در نظر گرفته شده است. به این ترتیب استرس بیماران سرطانی به واسطه تغییر دارو توسط پزشک تا حدودی برطرف می شود و مشکلی نخواهد بود.
عوارض استرس در افراد با بیماری سرطان
استرس از هر نوعی مشکل ساز است. استرس بیماران سرطانی به نوبه خود مسائل عجیب و غریبی در شخص ایجاد می کند که گاه به افسردگی و خودکشی کشیده می شود:
1 افسردگی شدید:
یکی از مهمترین عوارض استرس بیماران سرطانی این است که شخص دیگر علاقه ای به زندگی ندارد، او آدمها را دوست ندارد و حتی به خودش نیز علاقه ندارد و بسیار گوشه گیر می شود. دیگر علاقه ای به درامدزایی ندارد و لزومی به خوشحالی در زندگی نمی بیند و این موضوع برای او افسردگی شدیدی به همراه خواهد داشت.
2خودکشی:
گاه استرس بیماران سرطانی به قدری زیاد است که شخص تشخیص می دهد به زندگی خود پایان دهد. او انقدر روی این مسئله تاکید می کند که به طور کلی خودکشی برای او امر عادی محسوب می شود. البته که استرس بیماران سرطانی اگر کنترل شده باشد هرگز چنین جریانی ایجاد نمی کند.
3عدم میل به غذا یا پر اشتهایی شدید:
به طور کلی استرس بیماران سرطانی اگر کنترل شده نباشد مسئله ساز می شود. یعنی بیمار به صورتی پیش می رود که حتی میل به غذا خوردن ندارد او علاقه ای به حضور در جمع از خود نشان نمی دهد و نسبت به بسیاری از غذاها بی میل است. از سوی دیگر گاه استرس بیماران سرطانی سبب ایجاد میل شدید به غذا شده و با اضافه وزن همراه بوده و مشکلات زیادی ایجاد می کند. دقت کنید که اشتهای زیاد باعث می شود که شخص درگیر بیماری های دیگری شود.
4 پرخاشگری شدید:
استرس بیماران سرطانی گاه به قدری قدرتمند ظاهر می شود که سبب بروز پرخاشگری در شخص شده و با اعضای خانواده خود نیز رفتار درستی از خود نشان نمی دهد. پرخاشگری شدید به نوبه خود دردسرساز می شود و البته که احتمال خودزنی و آسیب به خود نیز وجود دارد. دقت کنید که پرخاشگری می تواند در بسیاری از افراد مساله ساز شود.
درمان استرس در بیماران سرطان
حال که علائم استرس در بیمار سرطانی مشخص شد باید روش های درمان استرس بیماران سرطانی نیز بررسی شود. درمان استرس در افراد سرطانی گاه زمانبر است و نمی توان گفت که همه چیز طبق اصول پیش می رود.
با او حرف بزنید:
هرچه آگاهی افراد بیشتر باشد به طور کلی درمان بهتر صورت بگیرد. اجازه دهید بیمار در خصوص بیماری خود صحبت کند و اگر شما اطلاعات درستی دارید باید با او در میان بگذارید. او باید بداند که چطور می بایست با استرس بیماران سرطانی مقابله کند و این موضوع به آرامش او کمک زیادی می کند.
یوگا و ورزش:
ورزش بر هر درد بی درمان دواست! ورزش سبب می شود تا خشم خود را فرو بریزید. استرس بیماران سرطانی به واسطه ورزش و یوگا تخلیه می شود و آنها به خوبی می توانند از پس این مشکل بر آیند. شاید اینطور به نظر برسد که ورزش به نوبه خود روی ذهن بیمار تاثیر می گذارد و در نهایت سبب می شود تا بیمار بتواند در بهترین شرایط اثر گذاری خوبی داشته باشد.
گروه های حمایتی و مشورتی:
یک سری گروه های حمایتی و مشورتی وجود دارند که کمک می کنند تا استرس بیماران سرطانی کاهش یابد. ورود به این گروه ها قطعاً به نفع بیمار خواهد بود و سبب می شود تا او بتواند با استرس خود مبارزه کند.
مشاوره:
مشاوره یکی از بهترین روش های کاهش استرس بیماران سرطانی است. مشاوران خبره می توانند تکنیک های آرامش بخش را در اختیار بسیاری از بیماران قرار دهند و این موضوع روی ذهن بیمار تاثیر خوبی میگذارد و اثر بخش خواهد بود. البته که بیماران سرطانی در این راستا باید بتوانند صبور باشند.
معنویات:
معنویات کمک می کنند تا استرس بیماران سرطانی کاهش یابد و یک راه خوب برای رسیدن به آرامش است پس اگر درگیر استرس هستید، سعی کنید با خدا ارتباط بهتری بگیرید و باقی عمر خود را به بهترین نحو پشت سر بگذارید.
سوالات متداول
1- ✔️ علت استرس بیماران سرطانی چیست؟
✔️ علت استرس بیماران سرطانی تا حدودی مشخص است و به چند دسته تقسیم می شود که در متن مقاله مطرح شده است.
2- ✔️ عوارض استرس در افراد با بیماری سرطان چیست؟
✔️ استرس بیماران سرطانی به نوبه خود مسائل عجیب و غریبی در شخص ایجاد می کند که در متن مقاله مطرح شده است.
3- ✔️ درمان استرس در بیماران سرطانی چگونه است؟
✔️ حال که علائم استرس در بیمار سرطانی مشخص شد باید روش های درمان استرس بیماران سرطانی نیز بررسی شود که در متن مقاله مطرح شده است.
پاسخ مشاور: بله