وسواس تقارن نوعی وسواس فکری است که ذهن افراد را به شدت درگیر خود می کند. کسانی که با این نوع وسواس روبرو هستند، دائما احساس پریشانی و نگرانی دارند. به همین منظور ممکن است عدم تقارن وسایل ذهن آنها را به شدت بهم بریزد.
این نوع وسواس گاهی به حدی شدت می گیرد که ممکن است افراد نسبت به چهره و ظاهر خود نیز حساس شوند و گاهی حتی با آن درگیر شوند. آیا می دانید علت وسواس تقارن چیست؟ یا علائم این بیماری را چگونه می توان تشخیص داد؟ در این بخش می خواهیم به بررسی کامل این موضوع بپردازیم. با ما همراه باشید.
وسواس تقارن چیست
یکی از شاخه های بسیار مهم و اصلی وسواس فکری - عملی، وسواس در تقارن است. شاید بسیاری از افراد این موضوع را چندان جدی نگیرند اما در صورتی که جلوی این نوع وسواس گرفته نشود و پیشرفت داشته باشد، ممکن است به جاهای خطرناکی برسد. وسواس در تقارن باعث می شود تا افراد به نظم و قرینه بودن اشیاء حساسیت بسیار بالایی داشته باشند.
به طور مثال ممکن است کسی که به این نوع وسواس مبتلا است، هر روز کتابخانه را بهم بریزد، تا آن را کاملا قرینه مرتب کند. یا در خصوص چیدمان مبلمان خانه و فاصله آنها تا دیوار حساسیت های بسیار میلی متری به خرج دهند.
وسواس تقارن حدود 2 درصد مردم کل دنیا را به خود درگیر کرده است. معمولا این نوع وسواس در مردان و زنان به وجود می آید اما در سنین متفاوت! وسواس در تقارن در آقایان از سنین پایین تر آغاز می شود و اگر درمان نشود ادامه می یابد. همچنین در خانم ها معمولا از میانسالی آغاز می شود و گاهی ممکن است تا پایان عمر همراه آنها باشد. البته به خاطر داشته باشید ممکن است خانمی در سن بسیار پایین باشد و به این وسواس مبتلا شود. بنابراین افراد با هر جنسیتی و در هر سن و سالی به این وسواس دچار می شوند.
کسانی که به وسواس تقارن دچار هستند، فقط در خصوص چیدمان وسایل و قرینه بودن آنها مشکلی ندارند، بلکه گاهی در نوشتن مطلب نیز به مشکل بر می خورند. شاید برایتان جالب باشد تا بدانید اگر یک انسان معمولی به چیدمان منزل نگاه کند، متوجه عدم قرینگی وسایل نشود.
اما فردی که به این وسواس فکری مبتلا است، از عدم قرینگی وسایل ناراحت و شاکی باشد. زیرا افراد وسواس، نگاه بسیار ریز بینانه به قرینه بودن اشیاء و وسایل اطرافشان دارند. بنابراین گمان نکنید که این افراد به وسایلی که عدم قرینگی آنها واضح است، حساسند.
علائم وسواس تقارن
آیا می دانید علائم بیماری وسواس تقارن چیست؟ معمولا این بیماری و اختلال خودش را با علائم بسیار واضحی نشان می دهد. اما شاید بعضی ها گمان کنند این نشانه ها بیانگر مرتب و دقیق بودن افراد وسواس است. در ادامه این بخش به بررسی علائم وسواس تقارن می پردازیم تا شما با آنها آشنا شوید.
اضطراب و استرس شدید برای عدم تقارن وسایل
یکی از اصلی ترین نشانه های افرادی که به وسواس در تقارن مبتلا هستند، این است که به هیچ عنوان نمی توانند از عدم تقارن بودن وسایل صرف نظر کنند. فرقی ندارد که این وسایل متعلق به آنها باشد یا خیر؟ در محیط کار باشد یا منزل؟ در هر صورت این افراد با مشاهده عدم تقارن بودن وسایل و اشیاء استرس شدیدی می گیرند؛ خصوصا اگر در محیطی باشند که نتوانند وسایل را جابجا کنند. این استرس به قدری شدید است که شما می توانید آن را به وضوح ببینید. زیرا آنها تمرکزشان را از دست می دهند و در ذهن خود مدام به عدم قرینگی فکر می کنند.
اصرار برای قرینه بودن وسایل
فردی که به وسواس قرینگی مبتلا است، برای قرینگی وسایل اطرافش اصرار شدید دارد. شاید شما بگویید که وسایل کاملا قرینه هستند اما آنها باید چندین بار اشیاء را جابجا کنند تا مطمئن شوند که قرینگی برقرار است. خوب است تا بدانید کسانی که به وسواس در قرینگی مبتلا هستند، حتی برای یک میلی متر عدم قرینگی نیز آسایش ندارند و به هیچ عنوان نمی توانند آن را بپذیرند.
دائم نگران هستند
کسانی که به بیماری وسواس در تقارن مبتلا هستند، با حضور در محیط های جدید اصلا احساس آرامش ندارند و دائما نگران هستند و دلشوره دارند. از آنجایی که به غیر از خانه و محل کار این افراد، بقیه مکان ها دارای عدم قرینگی است، برای این بیماران نگرانی و تنش های عصبی بسیار زیادی به وجود می آید.
علت وسواس تقارن
آیا می دانید علت وسواس تقارن چیست؟ یا چرا افراد به این نوع وسواس آزار دهنده دچار می شوند؟ به طور کلی متخصصان و کارشناسان دلیل مشخصی را برای این اختلال تعیین نکرده اند. اما یک سری دلایل مختلف برای بروز این بیماری فکری - عملی مطرح کرده اند که در ادامه آنها را مورد بررسی قرار می دهیم.
ژنتیک
یکی از دلایل ابتلا به وسواس تقارن، عوامل ژنتیکی است. در صورتی که یکی از اعضای خانواده مانند پدر، مادر، خواهر یا برادر به این نوع اختلال مبتلا باشند، احتمال ابتلا سایر افراد به این نوع وسواس فکری وجود خواهد داشت. همانطور که می دانید، ژنتیک یک فاکتور بسیار مهم و تاثیرگذار در ابتلا به بیماری های مختلف است.
عوامل زیست محیطی
از دیگر دلایل ابتلا به وسواس در تقارن عوامل زیست محیطی است. در صورتی که از کودکی فرد در یک محیط بانظم بزرگ شود و همیشه تقارن بین اشیاء برقرار باشد، ممکن است به این نوع وسواس دچار شود. زیرا تحمل بی نظمی و قرینگی برای کسانی که همیشه در محیط منظم و مرتب و همچنین قرینه بوده اند، بسیار دشوار است. بنابراین ممکن است این موضوع در ابتدا به یک خصوصیت اخلاقی و سپس به بیماری تبدیل شود.
رفتار والدین
کودکانی که از دوران طفولیت، شاهد وسواس در تقارن والدینشان بوده اند، قطعا در بزرگسالی به این وسواس مبتلا می شوند. زیرا بزرگترین الگوی هر کودکی پدر و مادرش است. زمانی که پدر و مادر رفتارهای وسواس گونه در برقراری تقارن بین اشیاء را از خود نشان دهند، ناخودآگاه این رفتارها روی کودکان نیز تاثیر می گذارد و آنها با این وسواس بزرگ می شوند. گاهی حتی ممکن است وسواس کودکان شدیدتر از وسواس تقارن والدین شود.
برخورداری از مشکلات عصبی
یکی دیگر از دلایل مطرح برای ابتلا به وسواس در قرینگی، مشکلات عصبی است. نداشتن آرامش و تمرکز، برخورداری از اختلالات روانی، مشاجرات خانوادگی و... همگی از دلایلی هستند که زمینه ای برای ابتلای افراد به وسواس در تقارن را به وجود می آورند. ممکن است افراد برای تخلیه انرژی منفی و پرخاشگری خود، روی نظم و تقارن حساسیت شدید پیدا کنند و با مرور زمان این موضوع به یک اختلال و بیماری برای آنها تبدیل شود.
درمان وسواس در تقارن چیست
تقریبا می توان گفت هیچ مشکلی وجود ندارد که راه درمان نداشته باشد. بنابراین درمان وسواس تقارن نیز ممکن است. اما در صورتی که شدت گرفته باشد، با سختی بیشتری انجام می شود. بنابراین بهتر است با ظهور نشانه های ابتدایی این بیماری فکری - عملی نسبت به درمان آن اقدام کنید.
مراجعه به روانشناس
یکی از بهترین روش های درمانی برای کسانی که وسواس تقارن دارند، مراجعه به روانشناس است. راهکارهایی که یک روانشناس برای درمان این اختلال ارائه می دهد، تاثیر زیادی بر کاهش حساسیت های فرد بیمار خواهد داشت. به همین علت می توان به درمان امیدوار بود و با مرور زمان این وسواس را برطرف کرد.
آرامش ذهنی
استفاده از کلیه راهکارهایی که به آرامش ذهنی کمک می کند، نشانه های وسواس تقارن را نیز از بین می برد و به نوعی به درمان این بیماری کمک می کند. شما می توانید از مدیتیشن و یا هر کار دیگری که باعث کمک به آرامش ذهنی و برطرف کردن استرس و اضطراب می شود، کمک بگیرید تا این وسواس را درمان کنید. تنفس صحیح و عمیق را تمرین کنید تا به آرامش شما کمک بیشتری شود.
دنبال کردن سبک زندگی سالم
از دیگر روش های درمانی برای وسواس در تقارن، دنبال کردن سبک زندگی سالم است. خواب کافی داشته باشید تا ذهنتان خسته نباشد، رژیم غذایی مناسب داشته باشید تا ویتامین ها و مواد معدنی به اندازه کافی به مغز و بدنتان برسد. ورزش کنید و آب بخورید تا سموم بدنتان دفع شود. تمامی این موارد که جزو داشتن سبک زندگی سالم به حساب می آیند به شما کمک می کنند تا وسواس تقارن را درمان کنید.
سوالات متداول
1- ✔️ وسواس تقارن چیست؟
✔️ یکی از شاخه های بسیار مهم و اصلی وسواس فکری - عملی، وسواس در تقارن است که در متن مقاله توضیح داده شده است.
2- ✔️ علائم وسواس تقارن چیست؟
✔️ معمولا این بیماری و اختلال خودش را با علائم بسیار واضحی نشان می دهد که در متن مقاله توضیح آن ارائه دشه است.
3- ✔️ علت وسواس تقارن چیست؟
✔️ به طور کلی متخصصان و کارشناسان دلیل مشخصی را برای این اختلال تعیین نکرده اند که در متن مقاله مطرح شده است.
پاسخ مشاور: سلام بهترین راه شناخت درمانی توسط رواندرمانگر هست